Kánikula, Balaton Sound és Regatta

A hét második felében erőteljes melegedésre lehet számítani, így végre hamisítatlan nyári időre van kilátás. Ez egyaránt jó hír a strandolni, vitorlázni vagy fesztiválozni vágyóknak.

Az elkövetkező napokban sok lesz a napsütés és fokozódik a hőség. Az időnkénti erőteljesebb gomolyfelhő-képződésből azonban elsősorban az ország északi felében és legnagyobb valószínűséggel a pénteki nap folyamán elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Egyre többfelé haladja meg a 30 fokot a csúcshőmérséklet, hétvégén 35 fok fölötti értékekkel is számolni lehet, amire idén még nem volt példa.

Az időjárás tehát alapvetően kegyes lesz azokhoz, akik a napokban töltik szabadságukat, vagy csak hétvégi kiruccanást terveznek.

Július 7-10. között, Zamárdiban kerül megrendezésre a nyár egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Balaton Sound. A nívós koncertek mellett a strandolásra is bőven lesz lehetőség a négynapos rendezvény alatt - a Balaton Siófoknál jelenleg 20 fokos, de tovább melegszik a napokban. Legfeljebb rövid futó záporok, zivatarok zavarhatják meg a programokat, többnyire azonban száraz kánikula lesz jellemző.

A hétvégén a vitorlázás szerelmesei sem maradnak program nélkül: július 9-10-én kerül sor Balatonaligán a Balaton Regatta III-IV. fordulójára. A versenyzők várhatóan nem lesznek könnyű helyzetben, hiszen a hőség mellett csupán mérsékelt délies szélre van kilátás.

Humánmeteorológia - hőségriasztás is lehet

A strandolással, napozással legyünk óvatosan, hiszen az UV sugárzás nagyon erős lesz, 11 és 15 között húzódjunk árnyékba. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket, a napszúrás elkerülése érdekében vízpartokon ajánlott a sapka viselése is. A szemet napszemüveggel óvjuk.

Az erőteljes melegedés, a napokon át tartó kánikula megviselheti, kimerítheti a szervezetet, hiszen éjszakánként is egyre kevésbé frissül majd fel a levegő - hőségriasztás elrendelésére is számítani lehet a hétvégén. Fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra, az étkezések során válasszunk könnyen emészthető, nem zsíros ételeket. A hőség miatt tompulhatnak a reflexek, ami növeli a közúti balesetek kockázatát, ezt érdemes szem előtt tartani.