Délen kezdődik el a zord hófúvás

A hóesés pénteken a déli határszélen kezdődik, miközben erős széllökések is kialakulnak, így arrafelé már a kora esti órákban közlekedést akadályozó hófúvásra lehet számítani.

Már napok óta tart a hideg idő, de eddig a napsütés sokat könnyített az átlagosnál fagyosabb levegő elviselésében. Pénteken azonban a déli, délkeleti határszélen már délelőtt változó intenzitású, megszakításokkal tarkított havazás kezdődik. Sajnos azokon a tájakon az élénk északi, északkeleti szelet erős széllökések kísérik. Ebben a kemény fagyban az utak sózása csak nehezen olvasztja fel a havat, így már egy centis hótakarónál hóátfúvások akadályozhatják a közlekedést. Az egy centit már késő délután elérheti a hóréteg vastagsága a déli határszélen, a nap végére pedig helyenként 5-10 centire is növekedhet a lehullott hó mennyisége, amelyből a szél fél méteres buckákat formálhat.

Szombaton további 20-30 centi hullhat le a térségben. Ekkora hómennyiség már igen jelentős akadályokat jelent a még mindig élénk szélben. A számítások szerint szombat estére mindenütt lesz hó, a szél pedig északkeleten és a nyugati határszélen lesz erős, olykor viharos.


Csütörtökön még békés a táj a déli határszélen, de ez csak vihar előtti csend (idojaras.hu kamera)