Áradást és földcsuszamlást okozott az esőzés Olaszországban

Napok óta mediterrán ciklon okoz intenzív esőket a Földközi-tenger középső medencéjében. Néhol egy nap alatt közel kéthavi csapadék hullott. A sok eső áradásokat és földcsuszamlást is okozott. Néhol orkán erejű szél fújt.

Az elmúlt két nap során Olaszországot igen heves esők áztatták. A 48 órás csapadékösszeg többfelé meghaladta az 50 mm-t. Különösen sok eső esett a Tirrén-tenger medencéjében, Szardínia és Szicília szigetén. A szicíliai Palermo és Messina városában 110 mm-nél is több csapadékot mértek, ráadásul Palermo esetében ennek zöme mindössze egyetlen nap alatt hullott. Messinában a február havi csapadékösszeg mintegy 100 mm, míg Palermo esetében ez csupán 60 mm körül alakul.

Az intenzív esőzés Szardínián és Szicílián áradásokhoz vezetett, a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék folyammá változtatta az utcákat. A sok eső miatt Olaszország déli felén is áradásokat tapasztaltak, Kalábria régióban földcsuszamlás is kialakult. A sárlavinában két ember életét vesztette.

A Szardínia délnyugati partjainál fekvő San Pietro szigete az esők után.

A ciklon területén viharos szelek fújnak a Földközi-tenger középső medencéjében. A Genovai-öböl partvidékén, valamint az Adria északi medencéjében 100 km/óra feletti széllökéseket is regisztráltak, sőt Triesztből kedden orkán erejű, 148 km/órás maximális lökést jelentettek. Orkánszél az olasz csizma délkeleti csücskében fekvő Brindisiben is előfordult, itt 122 km/órát mértek.

Az őszi évszakra jellemző bő csapadékot egy, a Genovai-öbölben még vasárnap kifejlődött ciklon okozza, mely napok óta szinte egy helyben örvénylik. Középpontja jelenleg Szardínia fölött található, és péntekig még további esőket, záporokat, néhol zivatarokat okoz a térségben. Közben azonban fokozatosan töltődik, azaz emelkedik benne a légnyomás, ezáltal gyengül a szél ereje és a csapadék intenzitása, végül feloszlik a képződmény.

Addig is azonban helyenként még nagyobb mennyiségű csapadékra lehet számítani. Olaszország középső tájain, Korzika és Szardínia térségében csütörtök estig újabb 20-40 mm eső eshet, de az intenzív csapadékhullás az Adriai-tenger medencéjét, főként Görögország térségér is érinti. Itt néhol 50-70 mm eső is lehullhat az elkövetkező 36 órában.