Kettősfronti hatás érezteti hatását – humánmeteorológia

Keddtől változékonyabbra és csapadékosabbra fordul az időjárás, mely főleg ízületi panaszokat erősíthet. A kettős fronthatás miatt növekszik a reakcióidő is, ezért az utakon érdemes óvatosabban közlekedni.

Kedden kettős fronthatás terheli mind a melegfrontra, mind a hidegfrontra érzékenyeket. A keleti és az északi tájakon élők számíthatnak ízületi fájdalmak erősödésére a csapadék érkezése miatt. Délutánra azonban már országszerte számíthatunk némi napsütésre. A szívbetegeket megterheli ez a változékonyság, ők pihenjenek sokat. Kerüljék a nehezen emészthető ételeket, figyeljenek az ásványi anyagok és vitaminok pótlására.

A légszennyezettség közepes, a szálló por koncentrációja alacsony szintet ér el. A mogyoró és az égerfa virágpora közepes mennyiségben található meg a Dunántúlon, míg a Tiszántúlon kisebb a pollenkoncentráció. A következő napok időjárásának köszönhetően a légszennyezettség mértéke alig változik, azonban az allergiás tünetek fokozódhatnak.

Szerdán melegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet. A fejfájósok számíthatnak fokozódó tünetekre. Jelentős mennyiségű eső érkezik, így az utakon a megnövekedett reakcióidő mellett csúszós útszakaszokra, rossz látási viszonyokra kell készülniük a közlekedőknek. A csapadékzóna közeledését reumás fájdalmak erősödése jelezheti.

Csütörtökön már kevesebb csapadék várható, gyenge hidegfronti hatás okozhat továbbra is görcsös panaszokat. Néhol a nap is előbújik.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.