Víztölcsérek a nagyvilágban

Az elmúlt napokban a világ távoli pontjain víztölcséreket csodálhattak meg a szerencsésebbek. Ezekből szemezgetünk, fotókkal, videókkal.

A víztölcsérek a tornádókhoz hasonló forgószelek, melyek nem a szárazföld, hanem nagy, összefüggő vízfelszínek felett jönnek létre. Emiatt csak vizet szívnak fel a felszínről, így a tornádókkal ellentétben a tölcsér nem szürkül el a törmeléktől és portól, hanem tiszta, fehér marad.

A forgószelek csupán néhány percig léteznek és a keskeny felhőtölcsér néhány kilométeren keresztül érintkezik a felszínnel.

A víztölcsérek és tornádók kialakulásához a nagy hőmérséklet-különbségből adódó labilitásra, azaz erős feláramlásra (konvekcióra) van szükség. Ilyen körülmények például akkor adottak, amikor egy fülledt, meleg napon egy erős hidegfront érkezik. Ekkor heves zivatarokhoz kötődő, ún. szupercellás forgószelek jönnek létre, de víztölcsérek leggyakrabban ún. szép időben alakulnak ki a part menti vizek fölött, amikor az enyhe szélben magasra törnek a gomolyfelhők.

A lenyűgöző látványt nyújtó víztölcsérek ezért általában gyengébbek, mint szárazföldi párjaik, és legtöbbször nem különösebben veszélyesek, még akkor sem, ha partot érnek. Egy-egy erősebb tölcsér azonban a hajókra veszélyt jelenthet.

Szeptember 12-én hétfőn a Mariana-szigetekhez tartozó Saipan partjainál kaptak lencsevégre egy víztölcsért. Ebben a térségben nem számít ritkának a jelenség, évente legalább fél tucat víztölcsér formálódik.


A Saipan partjainál kialakult víztölcsér.
fotó: guampdn.com, Armando Camposano

Szeptember 7-én a venezuelai partok közelében fekvő Aruba szigeténél figyeltek meg víztölcsért. A tölcsér a sziget délnyugati partvidékén, San Nicolaas közelében jött létre.

A Wales déli részén található Gower-félsziget partjainál, a Port Eynon-öbölben szeptember 11-én egy hevesebb (mezociklonális) víztölcsér jött létre.

Szeptember 4-én a Michigan-tó felett is víztölcsért vettek videóra Harbor Springs közelében, ahogy a napos, de szeles időben egy viharcella érkezett a délután folyamán. A videón látható, ahogy lassan visszahúzódik a tölcsér.