Orvosmeteorológia - erőteljes fronthatás az ünnepi hétvégén

A hosszú hétvégén egy mediterrán ciklon alakítja majd az időjárást a Kárpát-medencében. Pénteken gyenge hideg, majd szombaton kettős fronthatás okozhat erősödő tüneteket az arra érzékenyeknél.

Pénteken is télies idő várható, de már a felszakadozó felhőzet mellett több helyen kisüt a nap. Gyenge hidegfronti hatásra számíthatunk. A hidegfront érzékenyek panaszai erősödhetnek. Fokozódik az energiaigény, de táplálkozásunkban ne a zsíros nehéz ételeket részesítsük előnybe, hanem a könnyen emészthető, energia dús táplálékokat. Teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, friss zöldség és gyümölcs képezze a táplálékunkat. Fogyasszunk sok C vitamint, erősítsük ezáltal is az immunrendszerünket.

Egy mediterrán ciklon miatt a hosszú hét végére is csapadékos, hideg idő lesz. Szombaton többnyire borongós idő várható, csak kevés helyen bukkan elő a nap. Ez a hangulatunkat is borongóssá teheti. Kedélyállapotunkat javíthatjuk, színes gyertyákkal, illatos fürdőkkel. A kettősfronti hatás megterhelő a szervezetünknek. Leginkább mégis a keringési betegeket viseli meg. A szívbeteg embereknek a hét végére nem ajánlott megterhelő programot szervezni, és fontos hogy étkezésükkel is támogassák a szervezetük működését.

Vasárnap egy gyenge melegfront miatt fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, valamint az arra érzékenyeknél fejfájás is jelentkezhet.