Orvosmeteorológia – hideg, szeles idő

A hét eleje szürke, esős időt hoz, és egyre hidegebbre fordul az idő. Hétfőn és kedden egyaránt hidegfronti hatás érvényesül, a frontérzékenyek tüneteit az erős szél is fokozhatja.

Hétfőn egy hidegfront érezteti a hatását. A frontra érzékenyek fokozódó görcshajlamot, ízületi és izomfájdalmakat, fejfájást tapasztalhatnak. Az erős szél fokozhatja a fejfájásos tüneteket, akár migrénes rohamokat is kiválthat az arra hajlamosaknál. Ezen a napon a csúcshőmérséklet már csak 13 fok körül alakul, ezért öltözzünk rétegesen, vastagon, kabátra is szükség lesz. Országszerte esőre, záporra kell számítani, de nyugaton a déluténi órákban felszakdozik a felhőzet, és rövid időre előbújik a nap is. A közlekedők erős oldalszélre készüljenek, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását. Fokozottan figyeljenek az utakon, mert azok az esőtől csúszóssá válnak.

Kedden ismét hidegfronti hatás érvényesül. A frontérzékenyek ízületi és izomfájdalmakat, fejfájást, erősödő görcshajlamot tapasztalhatnak. Erős lesz az északnyugati szél, ez az arra érzékenyeknél szédülést, fejfájást, migrént válthat ki, illetve felerősítheti a tüneteket. Kifejezetten hideg időre készüljünk, napközben mindössze 7, 12 fokig emelkedik a hőmérséklet. Rétegesen, melegen öltözzünk. Többfelé várható csapadék, a keleti országrészben tartós esőzésre készülhetünk. A nyugati határszélt leszámítva, egész nap szükség lesz esernyőre, esőkabátra. A közlekedők vizes, csúszós útszakaszokra, erős, olykor viharos széllökésekre készüljenek, óvatosan vezessenek. Az elmúlt napok szeles, esős időjárása révén a légszennyezettség alacsony szinten van, és így is marad.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!