Orvosmeteorológia – változékony idő

Csütörtökön egy gyenge meleg-, míg pénteken egy gyenge hidegfront érezteti hatását. Holnap kellemes, napos, az átlagosnál melegebb időben lesz részünk, pénteken már előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Csütörtökön gyenge melegfronti hatás várható. A kicsit erősödő felmelegedésben a frontérzékenyek fáradékonyságot, tompultságot tapasztalhatnak. Az élénk, időnként megerősödő szél zavaró lehet, szédülést, fejfájást is kiválthat egyeseknél.
Sok napsütésre készülhetünk ezen a napon is. Napközben kellemes meleg időre készülhetünk, napnyugta után azonban gyorsan hűlni kezd a levegő. Hajnalban hideg időre számítsunk, vastagabb pulóverre, kabátra szükség lesz. A közlekedőket kedvező feltételek, száraz utak várják.

Pénteken egy gyenge hidegfront lesz hatással szervezetünkre. A hidegfront-érzékenyeknél fokozódhat a görcskészség, migrénes és ízületi fájdalmak felerősödhetnek. Az erős északi szél fejfájást okozhat. Esernyőre szükségünk lehet a nap folyamán, az északnyugat felől megnövekvő felhőzetből záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A nappali felmelegedés mértéke lecsökken, már csak 25 fok közelében tetőznek a maximumok.

Az elkövetkező napok változatos időjárása megterheli még az egészséges emberek szervezetét is. A stresszes életmód és a légköri állapothatározók hirtelen változása alvászavarokat okozhat. Ilyen időszakban mellőzzük a bő zsírban sütött ételek fogyasztását, és a húsételek elkészítésénél a sütőben, alufóliában, sütőzacskóban, teflonban kevés zsiradékkal történő sütést vagy párolást válasszuk inkább a zsírban sütés helyett. Naponta ötször együnk, egyszerre mindig kis mennyiséget, és ütemezzük a vacsorát a kora esti órákra a nyugodt alvás érdekében.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!