Újra hőség – orvosmeteorológia

A hajnalok hűvösebbek lesznek a hét elején, így az alvás könnyebben megy. A hét közepére azonban visszatér a forróság, addig pedig párás fullasztó időre készülhetünk.

Hétfőn nem várható fronthatás. A hajnali hőmérséklet azonban kellemesebbé válik, így az eddig nem alvók tudnak majd pihenni éjszaka. A felfrissülés csupán átmeneti, a héten közepére visszamelegszik a levegő, így ismét párás, fullasztó melegre van kilátás. A legjobban a szívbetegeket terheli ez az idő, náluk fokozottan jelentkezik a teljesítménycsökkenés, a légzési nehézség. Fontos, hogy ők ezekben a napokban kímélő életmódot folytassanak, az életvitelükben, és a táplálkozásukban is, hogy elkerüljék a szervezetük összeomlását.
Az ország középső és keleti részében lehet számítani zivatarok kialakulására, az itt élő asztmás és allergiás betegek számíthatnak a panaszaik erősödésére, a zivatar alatt és közvetlenül utána kerüljék a szellőztetést.

A levegő porszintje és a légszennyezettség mértéke a légkör alsó rétegeinek nagyfokú átkeveredése miatt továbbra is alacsony marad. A pollenkoncentráció a csapadéknak köszönhetően szintén csökkenni fog.

Kedden már csak északkeleten lehet frissítő záporra számítani. Fronthatás nem várható. A maximumhőmérsékletek 30 fok fölött lesznek. Kerüljenek könnyebb fogások az asztalra, és növeljük a folyadékbevitelt is!

Szerdán gyenge melegfronti hatás várható, fejfájást, koncentrációs zavarokat tapasztalhatnak az erre érzékenyek. Sok folyadék, magnézium, kalcium, B vitaminok pótlásával enyhíthetőek a panaszok. A nappali felmelegedés meghaladja a 30 fokot, könnyű ruházat, fényvédő krémek használata ajánlott.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.