Egész Európában kánikula van

A kontinens nagy részén kánikula uralkodik. Finnországban és Oroszországban is 30 fok felett tetőzik a hőmérséklet.

Európa középső és keleti területei fölött egy anticiklon alakult ki. Az anticiklonhoz a nyári hónapok alatt általában napos, száraz időjárás kapcsolódik. Ennek megfelelően Közép- és Kelet-Európában is kánikulával találkozhatunk.

Az elmúlt napokban a kontinenes nagy részén 30 fok feletti maximum hőmérsékleteket mértek. A skandináv országok közül Svédországban és Finnországban van a legmelegebb, Stockholmban kedden 30 fokot mértek és szerdán is csak kevéssel maradt el ettől a hőmérséklet. Helsinkiben kedden 31 fokig, szerdán 32 fokig melegedett a levegő. Az északi országokban a július a legmelegebb hónap, Helsinkiben az átlagos maximum nyári hőmérséklet 22 fok körül alakul, ennél most 10 fokkal van melegebb.

Szintén szokatlan hőség van Moszkvában is. Az orosz fővárosban már napok óta 30 fok körüli hőmérsékleteket mérnek. Moszkvában is a július a legmelegebb hónap, ekkor az átlagos napi maximum hőmérséklet 24 fok körül alakul.

A kontinens nyugati területein is kánikula van. Németország keleti területein is többfelé mérnek 30 fok feletti hőmérsékleteket, de Svájcban és Franciaországban is izzasztó az idő. Szombaton egy hidegfront érkezik, és a térségben néhány fokkal lehűl a levegő, de a jelenlegi számítások szerint a jövő hét elejére ismét visszatérnek a 30 fok feletti hőmérsékletek.

A napos, meleg nyári idő hazánkban is kitart. Vasárnap a hidegfront hazánkat is eléri, sokfelé záporokat, zivatarokat okozva, de jelentős lehűlés nem társul hozzá. Így a nagy meleg várhatóan a jövő hét elején is kitart.