Havas, csúszós utak, reumás panaszok jellemzik a hétvégét − humánmeteorológia

Mediterrán ciklonok érik el a hétvégén a Kárpát-medencét, így több hullámban, jelentős mennyiségű csapadék várható, főként hó, néhol eső formájában. A közlekedésben problémát okozhatnak a csúszós útszakaszok és a fronthatás miatt megnövekedő reakcióidő.

Szombaton kettős fronthatásra és havazásra van kilátás, a legmagasabb nappali hőmérsékletek fagypont közelében alakulnak majd. Öltözködjünk melegen, rétegesen. Az ízületi fájdalomra hajlamosak vegyenek vastag zoknit, térdmelegítőt, ha kimennek a szabadba. Országszerte havazás nehezíti a közlekedést. Az élénk szélben a fejfájósok panaszai is fokozódhatnak, a folyadékbevitelt most meleg teákkal érdemes kiegészíteni.

A nitrogén oxidok légköri koncentrációja a nagyvárosokban enyhén emelkedett, de a csapadék hatására a következő napokban csökkenni fog. A szálló por koncentrációja országszerte alacsony.

Vasárnap ismét kettős fronthatás várható, egy újabb mediterrán ciklon érkezik hazánk felé. A csapadék egyre inkább visszavált folyékony halmazállapotba, az utak latyakosak lehetnek. Az időjárási paraméterek hirtelen változása nagyfokú alkalmazkodóképességet kíván, kimeríti a szervezetet. Figyeljünk a fokozott C-vitamin bevitelre ebben az időszakban.

Hétfőn marad a kettősfronti hatás, már csak a magasabban fekvő térségeken lesz havazás, máshol eső várható. Kissé melegszik a levegő, a szél pedig megerősödik, fokozva ezzel a fejfájósok panaszait. Borult lesz az ég, mely lehangoltságot, rossz közérzetet eredményezhet. A jövő hét időjárása nem kíméli majd a frontra érzékenyeket, változékony hét elé nézünk.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.