Novemberi csapadékrekordok Ausztráliában

Ausztrália keleti részén, Queensland államban sokfelé, így november vége előtt egy héttel, már megdőltek a november havi csapadékrekordok.

Quennsland államban, az óceán közelében fekvő Yeppoon térségében, a hétvégén több mint 200 milliméter eső esett. A hegyoldalakon lefolyó esővíz sok lakóházat teljesen elöntött. A városban azonban még nincs novemberi rekord döntés, nem úgy mint a valamivel délebbre található Gladstone-ban. A városban a novemberi átlagos csapadékmennyiség 50 milliméter körül alakul, a hétvégén két nap alatt 58 milliméter eső hullott le, így már szinte teljesen biztos, hogy a városban az idei november a mérések kezdete óta a legcsapadékosabb lesz.

Az idei november egyébként Queensland állam több városában is rekord csapadékos. Az ausztrál meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Proserpine-ben idén novemberben 27 éves csapadékrekord dőlt meg. A városban a hónapban eddig 438 milliméter eső esett. A szintén Queensland államban található Ayr-ben 218 milliméter csapadékot mértek eddig.

A héten további esőt várnak az állam déli területeire, így nem kizárt, hogy újabb városokban dől meg a novemberi csapadékrekord.