Szombaton melegfront érkezik – humánmeteorológia

Az elmúlt napokban felhalmozódott nagy mennyiségű légköri por és szennyezőanyag koncentráció a következő napokban kissé csökken, azonban hétvégéig hideg, nyirkos idő várható. A lassú melegedés után markáns változásra szombaton kell számítani, ugyanis melegfront érkezik.

Csütörtökön nem várható fronthatás, keleten marad a ködös idő, a Dunántúlon előfordulhat néhány órás napsütés. A gyenge légmozgás miatt átmenetileg tovább nő a légszennyezettség, ezzel együtt romlik a látástávolság, ami főként az utakon okozhat veszélyt. Az öltözködésben továbbra is fokozottan ajánlott ügyelni a végtagok melegen tartására.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja magas szintet ér el, azonban a következő napokban kissé csökken az értékük. A levegőminőség romlása egyes légúti betegségben szenvedőknél panaszokat okozhat, ők kerüljék a fizikai megterhelést. A gyermekeket és az idősebbeket is terheli a magas légszennyezettség, ezért ők ne tartózkodjanak forgalmasabb közlekedési csomópontok környezetében. Az asztmásoknak szükségük lehet egyéni védőeszköz használatára.

Pénteken kettős fronthatás várható, szórványosan kialakulhat havazás, néhol hózápor. A csapadékos területeken erősödhetnek az ízületi fájdalmak. Kissé csökken majd a napsütéses órák számra is, emiatt hangulatingadozás, levertség jelentkezhet. Továbbra is hideg, fagyos időben lesz részünk.

Szombaton déli áramlással meleg légtömegek érik el hazánk térségét, melegfronti hatásra kell számítani. Fokozódnak a fejfájásos, valamint a keringési tünetek. Többek esetében nyugtalanság, alvásproblémák jelentkezhetnek. A fejfájás sok folyadék fogyasztásával, az alvásproblémák egy levendulás nyugtató hatású fürdővel csökkenthetők.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.