Hidegfrontok, lehűlés, csökkenő hőérzet várható – orvosmeteorológia

A mai hidegfront után pénteken újabb hidegfront éri el hazánkat. Ez az átlagosnál jobban megterheli majd az időseket, valamint a görcsös és ízületi problémákban szenvedőket. Sokszor lesz erős a szél, többfelé alakulnak majd ki zivatarok, amik mind csökkentik a hőérzetet. Az alvásproblémákban szenvedők fellélegezhetnek.

Szerdán gyenge hidegfronti hatás várható. Sokfelé lehet több órás napsütésre számítani, azonban helyenként záporok, zivatarok alakulnak ki. Ezek környezetében megerősödik a szél, ami a gyermekek nyugtalanságát okozhatja. A napos és felhős területek között több fokos eltérés is lehet, a gyors helyi változás sokak szervezetét, főként a vérnyomás problémákkal küzdőkét terheli.

A levegő porszintje és a légszennyezettség mértéke a helyi záporok miatt enyhén csökken, ezért szabadtéri sportolásra alkalmas napok következnek. A pollenallergiások tünetei szintén enyhén csökkennek, de nem elhanyagolhatók. Főként a csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei találhatók meg magas koncentrációban a légkörben.



Csütörtökön
markáns fronthatás nem várható. Napos és felhős időszakok váltogatják majd egymást, ezért rövid időn belül több fokot is emelkedhet, csökkenhet a hőmérséklet. A gyors változás sokak szervezetét kimeríti, azonban a megfelelő folyadékbevitellel az idő alkalmas lesz szabadtéri programokra.

Pénteken egy újabb hidegfront érkezik. Hatására pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. Tovább csökken a hőérzet az erős, néhol viharos szél miatt. A szeles időben a gyermekek is nyugtalanok, nehezebben kezelhetők. Főként keleten helyi zivatarok alakulnak majd ki, ami erősíti az ízületi fájdalmakat.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.