280 km/órás szelekkel érkezett a Giri Mianmarra

A Bengáli-öbölben csütörtökön megjelent Giri névre keresztelt trópusi ciklon igen intenzív fejlődést mutatva, a Saffir-Simpson skála szerinti négyes fokozatú viharként érkezett meg Mianmarra.

A trópusi ciklon megjelenését követően észak-északkelet felé vette az irányt, és 287 km/órás széllökésekkel közelítette meg Mianmar (korábban Burma) partjait. A ciklon jelenleg erősebb a 2008 májusában az Iravadi folyó deltájánál partot ért Nargisnál, amely több mint 130 ezer emberéletet követelt az ázsiai országban. Az orkán erejű szelek többméteres hullámokat korbácsoltak a tengeren, fákat és háztetőket, elektromos vezetékeket tépáztak meg, miközben intenzív esők áztatják a térséget.

A későbbiekben tovább halad a szárazföld belseje felé, és a szomszédos Bangladesh határvidékét is érintheti majd a vihar. A nedves légtömegek utánpótlását elvesztve gyengülni kezd a ciklon, de a vihar útját így is komoly pusztítások kísérhetik.

Mindeközben a múlt héten megjelent Megi tájfun sem oszlott még fel. A hétvégén a Fülöp-szigetekre csapott le ötös erősségű viharként, 320 km/óra felett széllökésekkel és 26 halottat hagyva hátra, majd Vietnámban és Hajnan szigetén okozott orkánszeleket és heves esőzéseket. Jelenleg Tajvan és Kína partjai között örvénylik, a legerősebb széllökések meghaladják a 200 km/órát. Szombat kora délután ér partot Hong Kong közelében.

Trópusi vihar örvénylik a karibi térségben is. A Richard nevet viselő képződmény az előrejelzések szerint a Yucatán-félsziget felé halad majd az elkövetkező napokban, és Belizében érhet partot a hét elején, miközben a közép-amerikai partvidékre nagy mennyiségű csapadékot zúdíthat. Főként Nicaragua és Honduras veszélyeztetett. A Richard tovább mélyül, és a hétvégén hurrikánná erősödhet, még Belize elérése előtt, majd a Yucatán-félszigetet átszelve a Mexikói-öböl fölé érkezhet meg a hét közepén.