Kánikula várható a héten

A héten visszatér az igazi nyár. A hőmérő higanyszála a hét második felében már többfelé a 30 fokot is meghaladja.

A változékony és hűvös napok után végre beköszönt az igazi nyár. Hazánk időjárását egy magas nyomású légköri képződmény alakítja, és ennek köszönhetően sok napsütésre és napról-napra melegebb időre készülhetünk. Az anticiklon területén ugyanis a leszálló légmozgások dominálnak, ami nem kedvez a felhőképződésnek, de annál inkább kedvez a zavartalan, ragyogó napsütésnek.

Kedden már többórás napsütés melegíti a levegőt, a hőmérséklet már helyenként meghaladja a 30 fokot is. A levegő aztán péntekig minden nap egy kicsit melegszik, és a hét utolsó munkanapján már helyenként a 33, 34 fokot is elérheti a hőmérséklet csúcsértéke.

Igazi nyaralóidő lesz a héten, és a meleg idő a hétvégén is megmarad. A hétköznapokon csak elvétve, hétvégén már többfelé alakulhatnak ki a délutáni órákban frissítő nyári záporok, zivatarok.

A szikrázó napsütés miatt ismét erős lesz az UV sugárzás, ezért a déli órákban kerüljük a napsütést, és napfényvédő krém használata nélkül ne tartózkodjunk hosszabb időt a napon. A melegben fokozódik szervezetünk folyadékigénye is, hogy elkerüljük a kiszáradást és a rosszullétet fogyasszunk sok vizet.