Enyhülnek a hideg, szeles idő okozta panaszok, de az allergiás tünetek fokozódnak − humánmeteorológia

Javul az időjárás a hét második felében, egyre melegebb lesz, és a légmozgás is mérséklődik. Péntekre már frontmentes, az évszaknak megfelelő időnk lesz.

Csütörtökön tovább melegszik az idő, csapadék csak északon várható. Gyenge melegfronti hatással kell számolnunk, mely sokaknál alvási nehézségeket, nyugtalanságot, vérnyomás emelkedést idézhet elő. A szél mérséklődik, ám a szélérzékeny fejfájósok még számíthatnak panaszokra. A nap folyamán, ha tehetjük, töltsünk egy kis időt a szabadban. A napsütés, a kellemes hőmérséklet és egy kis testmozgás energiával tölthet fel bennünket a borús napokat követően, és egy kiadós séta után könnyebben alhatunk el.

A szálló por szintje és a légszennyezettség mértéke alacsony. Megkönnyebbülhetnek a légúti betegségben szenvedők, hiszen a sok csapadéknak köszönhetően a továbbiakban is tiszta marad a levegő. A pollenallergiások tünetei viszont tovább fokozódhatnak, a szeles idő miatt igen magas a parlagfű és az üröm virágporának mennyisége a levegőben, főként a Tiszántúlon.

Pénteken frontmentes, az évszaknak megfelelő, napos idő várható, és ez a jelenlegi számítások szerint egész hétvégén kitart, így a frontérzékenyek is nyugodtan tervezhetnek szabadtéri programokat a hétvégére, bár az erdőkben még sokfelé találkozhatunk sáros, nedves talajjal.

Szombaton ismét változékonyabb arcát mutatja az időjárás, kettősfronti hatás várható. Álmosságot, vagy éppen nyugtalanságot, fejfájást tapasztalhatunk. A reakcióidő sokaknál nőhet, így a megnövekedett hétvégi forgalomban tartsunk nagyobb követési távolságot, és vezessünk óvatosabban.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.