Orvosmeteorológia – újra kisüt a nap

Hétvégén kellemes, frontmentes idő várható sok napsütéssel. Hétfőtől azonban újabb csapadékzóna, hidegfront érkezik.

Szombaton több órára kisüt a nap, amelynek ereje megegyezik az augusztus végi erősséggel. Az UV sugárzás rövid időre közepes szintet ér el, egyelőre nem veszélyes. Az érzékeny bőrűek azonban ne tartózkodjanak védelem nélkül a kora délutáni napsütésben, a leégés veszélye már fennáll. A száraz időben növekszik a napi hőingás, amely megterhelő lehet a szervezetnek. A frontmentes idő és a tiszta levegő kedvez a szabadtéri programoknak, érdemes kirándulással eltölteni ezt a napot. A légmozgás mérsékelt marad, a közlekedési feltételek jók lesznek.

Vasárnap melegfronti hatás érvényesül, folytatódik a napos idő. Az erősödő nappali felmelegedés kedvező hatással van közérzetedre, energikusabb leszel. A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnak megfelelően alakul, napközben egy vékony pulóver is elegendő lehet. A reggeli és esti hűvös idő miatt azonban könnyű megfázni, jól jön az átmeneti kabát.

Hétfőn hidegfronti hatásra kell számítani. A frontra érzékenyeknél fejfájás és a reumatikus panaszok erősödése jelentkezhet. A kirándulásokat és a szabadtéri programokat érdemes inkább elhalasztani a csapadékos idő. Rétegesen öltözködön, és ne felejtse otthon az esernyőt, esőkabátot, sokfelé szükség lehet rá. A közlekedők általában nedves, vizes útszakaszokkal találkoznak, a hevesebb záporok környezetében az intenzív csapadéktevékenység következtében gyorsan romló látási feltételekre is készülni kell.