Orvosmeteorológia - hétvégén végre újra kisüt anap

A hétvégén végre ismét a napsütésé lesz a főszerep. Szombaton fronthatásra sem kell számítani, így semmi sem zavarhatja a szabadtéri programokat. Vasárnap melegfronti hatás érvényesül, majd a hét elején egy újabb hidegfront érkezik.

Pénteken gyenge hidegfronti hatásra kell készülni. A megnövekvő felhőzetből ismét elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, néhol jégeső is előfordulhat. Kicsit melegszik a levegő, a déli megyékben, ahol már hosszabb időszakokra is kisüt a nap a 17 fokot is eléri a hőmérséklet.

A közlekedők vizes, csúszós utakra, intenzív záporok, zivatarok környezetében rossz látási viszonyokra számítsanak. Növeljék a követési távolságot, főképp, hogy koncentrációs nehézségek léphetnek fel, ami megnöveli a reakcióidőt.

Szombaton nem lesz fronthatás. Több órára kisüt a nap, így érdemes szabadtéri programokat szervezni. A napsütés jó hatással van közérzetünkre, és ha néhány órát a napon tartózkodunk, szervezetünk D-vitamin utánpótlásáról is gondoskodunk. A nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőrben D-vitamin keletkezik. De aki nem szeret a napon lenni, az megfelelő étrenddel is biztosíthatja szervezete D-vitamin szükségletét. Például a májban, a lazacban és szardíniában is sok D-vitamin található. Ez a vitamin felelős a megfelelő csontozat és fogazat kialakulásáért, így utánpótlására egészségünk érdekében is érdemes odafigyelni.

Vasárnap melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Délelőtt még sok lesz a napsütés, de délután nyugat felől újabb felhősödés kezdődik és többfelé ismét elered az eső. A napos délelőtti órákra érdemes szabadtéri programokat tervezni. A fővárosban vasárnap kerül megrendezésre a T-home Vivicittá futóverseny. Az 56-osok terére várják háromnegyed 10-től az érdeklődőket.