Orvosmeteorológia – vidám téli hangulat

Aki fehér karácsonyra vágyik, most élvezze ki a havas téli napokat, mert lehet, hogy karácsonyra már nem lesz hó.

Vasárnap gyenge hidegfronti hatásra számíthatunk, de csak a legérzékenyebbeknek kell enyhe panaszoktól tartaniuk. A fagyos reggelt, hideg nappal követi. Az ország nyugati és középső megyéiben néhány órára kisüt a nap, ami jó hatással lesz közérzetünkre, javítja a hangulatunkat. Szervezetünk ellenálló képessége csökken a hideg, nyirkos idő beálltával. Ezért fontos, hogy fogyasszunk olyan tápanyagokat, melyek immunrendszerünket erősítik. Ilyenek például a C-vitamin, β-karotin és cink, melyek megtalálhatóak a citrusfélékben, zöldpaprikában, káposztában, sárgarépában, sütőtökben, száraz hüvelyesekben, olajos magvakban és teljes kiőrlésű gabonafélékben. Emellett immunrendszerünkre jótékony hatást fejtenek ki a probiotikus termékek.

Hétfőn gyenge melegfronti hatás várható. Egyeseknél ingerlékenység, fáradékonyság jelentkezhet. Hajnalban kemény fagyok lesznek, helyenként -20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A megnövekedő fűtésszámla fejfájást okozhat. Napközben több-kevesebb napsütésre, majd estétől havazásra is számíthatunk. A hideg idő ellenére a friss levegő és a napsütés vidám hangulatot ébreszthet. Használjuk ki az utolsó szép téli napokat, mert karácsonyra átmeneti felmelegedés jön, és elolvad a hó. A szombati nagy havazásból felhalmozódott hó sokfelé szánkózásra, kirándulásra alkalmas. Hóágyúzott sípályáinkon várják a téli sportok szerelmeseit.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide.