Angliában is havazik

Nem csak Európa középső és keleti területein okoz fennakadásokat a hó. Pénteken a Brit-szigetek délkeleti, keleti megyéiben is többfelé havazás lassította a közlekedést.

A kontinens nyugati területei fölött örvénylő ciklon okoz csapadékos időjárást a Brit-szigetek nagy részén és Franciaország északnyugati területein. A térségbe Skandinávia és az Északi-sark felől hideg, fagyos levegő áramlik, melynek köszönhetően a csapadék hó formájában hullik az említett területeken.

Angliában csütörtök éjszaka kezdődött a havazás, amely még pénteken is sokfelé folytatódott. A legtöbb hó az ország keleti részén esett, Cambridge és Ipswich környékén. Helyenként 15 centimétert is meghaladó mennyiségű hó hullott. Londonban is havazott, de a városban nem maradt meg a hó.

A havazás több autópályán megbénította a közlekedést és a Gatwick és Luton repülőtereken is szünetel a légiközlekedés.

Az ország déli területein, így a főváros környékén is ritkaság számba megy a havazás, ez az ország nedves-óceáni éghajlatának köszönhető. Az óceán egész évben kellemes hőmérsékletet biztosít a szigetországban, nagy fajhője miatt ugyanis nyáron fűt, télen pedig hűt, így ritkák a hőmérsékleti szélsőségek. Hűvös nyarak és enyhe telek váltják egymást.