Banglades, Indonézia és Irán a legsérülékenyebb országok

Banglades, Indonézia és Irán a globális felmelegedés következtében a természeti katasztrófák szempontjából a legsérülékenyebb országok a világon.

Egy brit tanácsadó cég elkészített egy Katasztrófa Kockázati Indexet, az 1980 és 2010 között történt természeti katasztrófák figyelembe vételével. Rengeteg szempontot vettek figyelembe az index megalkotásakor, a különböző események bekövetkezésének gyakoriságától, a halálos áldozatok számán keresztül egészen addig, hogy ezek a katasztrófák az adott ország népességében a halálozások mekkora részét tették ki.

A természeti katasztrófák közé tartoznak a földrengések, vulkánkitörések, szökőár, viharok, áradások, aszályok, földcsuszamlások, hőhullámok és a különböző járványok.

A szegénység szintén egy fontos tényező azokban az országokban, ahol a természeti katasztrófák gyakoriak és hatásuk is rendkívül komoly, mondja Anna Moss a tanácsadó cég elemzője. A rossz infrastruktúra és a túlnépesedés a magas kockázatú területeken, mint amilyenek a folyók árterei, a folyómedrek közvetlen környezete és a meredek hegyoldalak a halálozások arányát folyamatosan emelik.

A Katasztrófa Kockázati Index azt mutatja, hogy az elmúlt 30 évben Bangladesben több mint 191 ezren vesztették életüket valamilyen természeti katasztrófa következtében. Indonéziában is közel ekkora a halálos áldozatok száma, a 2004 decemberében pusztító szökőár miatt.

Iránban a legnagyobb kockázatot a földrengések okozzák, amelyek 1980 és 2010 között 74 ezer halálos áldozatot követeltek.

Az előbb említett három országon kívül Ázsia legnagyobb országai, Kína és India is szerepel a 15 legveszélyeztetettebb ország listáján. India a 11. helyen áll, 141 ezer halálos áldozattal. Itt a természeti katasztrófák szinte mindegyike rengeteg áldozatot szedett, 50 ezren földrengések, 40 ezren áradások, 15 ezren járványok és 23 ezren a viharos időjárás miatt vesztették életüket. Indiát közvetlenül Kína követi, ahol a 30 év alatt meghalt 148 ezer ember közül, a 2008-as Szecsuani földrengés alatt összesen 87 ezren haltak meg.

A listán európai országok is szerepelnek, Franciaország a 17., Olaszország pedig a 18. helyen áll. A két országban a 2003-as és 2006-os hőhullámok követeltek több ezer halálos áldozatot.