Orvosmeteorológia - enyhe idő, tavaszi fáradékonyság

Kellemesen enyhe napok jönnek, a légszennyezettség minimális szintre csökken. A tél végén szervezetünk a tavaszi fáradékonysággal jellemzett állapotba kerülhet.

Szombaton északkeleten még előfordulhat eső, zápor, a hegyekben hózápor, máshol szép tavaszi időre számíthatunk, főként délután süt ki több órára a nap. A szél azonban időnként kellemetlenül erős lesz. A front átvonulása kitisztította az ország levegőjét, még a belvárosokban is nyugodtan sétálhatunk akár órákon át. Bár nappal a vastagabb tavaszi kabát is elégnek ígérkezik, esti szabadtéri programhoz újra fel kell vennünk a télikabátot és sapkát, mert a száraz levegőn naplemente után rohamosan csökken a hőmérséklet.

Vasárnap kissé kellemetlen, hideg és párás reggelre ébredhetünk. Napközben északon helyenként megmarad a nyirkosság, sőt ott szitálás vagy kisebb eső rontja a közérzetet. Délen azonban napközben kellemes kora tavaszi időre készülhetünk. A tél végén szervezetünk könnyen vitaminhiányos állapotba kerülhet, ha az elmúlt hónapokban nem változtattunk étkezési szokásainkon. A gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma ugyanis a hosszú tárolás során sokat csökkent. Éppen ezért most táplálék-kiegészítők fogyasztása is indokolt. Már sokan nagyon várjuk az első primőr zöldségek megfizethető áron való tömeges megjelenését!

Hétfőn itt a március, és ezt nem csak a naptáron látjuk meg. Bár délelőtt elszórtan még előfordulhat eső, délután helyenként a 15 fokot is megközelíti a hőmérséklet. Az kellemes enyheség általában feldob, kedélyállapotunk jelentősen javul, ugyanakkor tompaság, figyelmetlenség léphet fel. A gépjármű vezetők tartsanak nagyobb követési távolságot a megnövekedett reflexidő miatt.