Tovább folytatódik a kánikula, tompaság, fokozott fáradékonyság jelentkezhet – orvosmeteorológia

A hét végéig csak néhány gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, marad a kánikula, 30 fok feletti hőmérséklettel. A fokozott terhelést az idősek, a betegek szervezete nehezen tolerálja. Továbbra is nagyon magas az UV sugárzás, rövid idő alatt kialakulhat a bőrégés!

Csütörtökön is folytatódik a kánikula, csak néhány gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést. A felélénkülő déli szél hűsítően hat, de a szélre érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás. Továbbra is veszélyes az UV sugárzás erőssége, a déli órákban nem tanácsos a szabadban tartózkodni, mert rövid idő alatt kialakulhat a bőrégés. A napi bevásárlást, hivatali ügyintézést a reggeli, kora délutáni időre célszerű szervezni. Gyenge melegfronti hatás fejfájást, vérnyomás ingadozást okozhat. Erősödhetnek a gyulladással járó panaszok, és a vérzéses kórképek. A tartós meleg kimeríti a szervezetünket, a megfelelő folyadékpótlás mellett iktassunk be naponta többször pihenést. A szív és keringési betegek a kánikula idején ne végezzenek megterhelő munkát, az ő szervezetük lényegesen rosszabbul tolerálja a tartós meleget. Fontos ilyenkor a megfelelő táplálkozás, nem javasolt a zsíros, fűszeres ételek fogyasztása. Részesítsük előnybe a friss salátákat, zöldségeket étrendünkben.

Pénteken tovább melegszik a levegő, a gyenge melegfronti hatás okozhat panaszokat az arra érzékenyeknek. Erősödhetnek a koncentrációs zavarok, a tartós melegtől fokozott fáradékonyság jelentkezhet. A hét végére akár 40 fok közelében is lehet a hőmérő. A vízparti programoknak kedvez az időjárás, de a magas UV sugárzás káros hatásai ellen fontos a védekezés.

Szombaton is csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg a napsütést, marad a kánikulai meleg 30 fok feletti hőmérséklettel. A szervezet fokozott folyadékvesztését pótolni kell, a napi folyadékbevitel minimum a 2,5-3 liter legyen. Továbbra is fokozottan kell figyelni az idősek és a gyermekek folyadékbevitelére, ők könnyebben kiszáradhatnak. A meleg és a napsütés csábító a vízparti programokhoz, de felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani. Az étkezés során a könnyű ételeket célszerű fogyasztani a kávé napi adagját a minimumra csökkentsük, mert a szervezettől folyadékot von el.

A levegő porszintje közepes, a légszennyezettség alacsony. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszt, a Tiszántúlon magasabb a pollenkoncentráció, az erre érzékenyeknek számíthatnak a tüneteik erősödésére.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.