2018. február 22., Gerzson

A klímaváltozás veszélyezteti a királylepkéket


ICI Interaktív Zrt. - 2010. augusztus 17., kedd, 17:26

Az elmúlt hónapok viharos időjárása komoly pusztításokat végzett Mexikó védett fenyőerdőiben. A fenyőerdők a királylepkék telelőhelyei, amelyek pusztulása a pillangókat is veszélyezteti.

A Mexikóban, augusztus 16-án, tartott sajtókonferencián a természetvédelmi felügyelőség arról számolt be, hogy az elmúlt hónapok viharos időjárásának következtében Mexikóban több száz hektáron pusztult el a fenyőerdő, amely újabb csapás lehet a már tavaly is rekord alacsonyszámban érkező királylepkék populációjára.

A királylepkék Kanadából, az Egyesült Államokon keresztül repülve, több mint 2500 kilométert tesznek meg, hogy eljussanak Mexikó magashegységeinek fenyőerdeibe, ahol a téli hónapokat vészelik át.

Az illegális fakitermelés már régóta fenyegeti a pillangókat Nyugat-Mexikóban, ahol télen megszokott látványnak számítanak a fákról fürtökben lógó lepkék. Napjainkban azonban nem csak a fakivágások okoznak problémákat. Az elmúlt télen, 117 hektáron pusztult el az erdő az óriási esőzések és szélviharok következtében Mexikóban, állítja Omar Vodal a Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói igazgatója. Az igazgató elmondása szerint, az extrém időjárási események egyre gyakoribbá és egyre hevesebbé válnak a térségben.

A február tipikusan az egyik legszárazabb hónap Mexikóban, de idén a heves esőzések, jégesők és havas esők számtalan pillangót vertek le a fákról. A legtöbb kutató az extrém időjárási eseményekért a klímaváltozást okolja.


A fákon fürtökben lógnak a pillangók

A globális felmelegedést sokak szerint az emberi tevékenység következtében légkörbe kerülő szén-dioxid okozza, ezért számos tárgyalást folytatnak arról, miként lehetne ennek a gáznak a légköri koncentrációját csökkenteni.

Mexikó lesz a házigazdája az Egyesült Nemzetek novemberben megrendezésre kerülő klímakonferenciájának, ahol várhatóan elkötelezi magát, hogy 2012-ig 50 tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását.

 

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat