2018. június 18., Levente

Klímakonferencia és szmog Kínában


ICI Interaktív Zrt. - 2010. október 8., péntek, 13:29

Hétfőn ENSZ-klímakonferencia kezdődött Kínában, amely a Mexikóban november végén tartandó klímacsúcsot előzi meg. Az ázsiai ország a vendéglátó szerepkörével is ki szeretné fejezni eltökéltségét az emisszió-csökkentés terén, eddig ugyanis Kína még nem adott otthont éghajlat- és környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi konferenciának.

Kína rendkívül gyorsan fejlődő és kőszénre alapuló gazdasága az egyik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátóvá tette az országot. A tavalyi koppenhágai klímacsúcs kudarcáért néhány fejlett ország Kínát okolta, noha közülük csak kevesen fejtenek ki akkora erőfeszítést a megújuló energiák elterjedésért, mint a kelet-ázsiai ország.

A kínai vezetés szerint az elmúlt öt év alatt Kína annyi nem kellő hatékonysággal működő erőművet zárt be, amelyekkel Nagy-Britannia energia-szükségletét lehetne fedezni. 2009-ben közel 730 milliárd forintnak megfelelő összeget invesztált a tiszta energiákat előnyben részesítő fejlesztésekbe, ami a világon történő összes befektetés közel egyharmadát tette ki, és közel kétszer annyit költött erre, mint az USA. És ezt a jövőben is folytatni kívánja a kormányzat.

Számos szélerőmű épült az országban, és idén várhatóan megelőzi a jelenleg előtte álló USA-t és Németországot is. 2020-ra 40-45 százalékkal kívánja csökkenteni az egységnyi GDP-re eső szén-dioxid-kibocsátást a 2005-ös szinthez képest.

Érdekesség, hogy miközben a közeli Tianjin városában a konferencia küldöttei tárgyalásokat folytattak, csütörtökön Peking légszennyezettsége az amerikai nagykövetség saját mérései szerint átlépte az egészségügyi küszöböt, szmog lepte el a várost. Igaz, a Kínai Környezeti Monitoring Központ csupán enyhén szennyezett minősítést adott.

Autósok tartanak Peking központjába.

A tianjini konferencia, amelyen 170 ország közel 3000 delegáltja vesz részt, a jövő hónapban (nov. 29-dec.10.) a mexikói Cancúnban kezdődő csúcsot készíti elő, ahol a részt vevő országok megegyezésben bíznak. A Kiotói Egyezmény 2012 végén jár le, addigra új egyezménynek kell születnie az üvegházgázok szabályozásával kapcsolatban.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat