2018. február 22., Gerzson

Gyorsuló tengerszint emelkedést okoz a klímaváltozás


ICI Interaktív Zrt. - 2011. június 22., szerda, 10:32

Gyorsabban növekszik a tenger szintje Amerika keleti oldalán az Atlanti-óceánon, mint az elmúlt 2100 évben bármikor.

Ez a gyorsuló növekedés kapcsolatban van a globális hőmérséklet emelkedésével egy nemzetközi kutatócsoport jelentése szerint. A tengerszint emelkedés, ami a jégsapkák olvadásából, és a meleg tengervíz növekvő térfogatából adódik, katasztrofális következménye a klímaváltozásnak - mondta Benjamin Horton a tanulmány társszerzője.

A kutatók azt találták, hogy tengerszint relatív stabil volt i.e. 200-tól i.sz. 1000-ig. A 11-ik század kezdetén emelkedni kezdett 400 éven keresztül kb. fél millimétert évente. Ekkor egy melegedő periódusban volt a bolygónk. A vízszint ismét stagnált a kis jégkorszaknak nevezett időtartam alatt, ami kb. a 14. és 19. század között tartott. Ezek után a tengerszint több mint 2 milliméterrel növekedett átlagosan évente napjainkig.

A tenger szintjét a szakemberek az üledékes rétegekben fennmaradt apró fosszíliák segítségével határozták meg. A minták Észak-Karolina part menti sós mocsaraiból származnak. A minták korát radiokarbonos és egyéb módszerekkel is vizsgálták.

 

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat