2018. március 17., Gertrúd

A frontátvonulások hatásai


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 2., kedd, 13:13

Az időjárási frontok nagy megterhelést jelentenek szervezetünkre. Befolyásolják a lelki állapotot, a munkabírást, az idegrendszert. Hatásuk egyénenként változó. Vannak, akik szinte egyáltalán nem érzik, és vannak, akiknél lappangó betegségeket is előhozhatnak.

A frontokra az időjárási elemek gyors, esetenként ugrásszerű megváltozása jellemző. Az átmeneti zóna talajjal való érintkezése a frontvonal. A front két oldalán, például a hőmérséklet tekintetében, különböző tulajdonságú légtömeg fekszik. A hideg és a meleg levegő áthelyeződésének iránya alapján hidegfrontról és melegfrontról beszélünk. A melegfront esetében az érkező meleg, kisebb sűrűségű levegő felsiklik a hideg, nagyobb sűrűségű levegőre. A hidegfront esetében a hideg levegő ékelődik be a meleg levegőbe, és felszállásra kényszeríti azt.

A melegfront lassú mozgású időjárási jelenség, amely egyenletes, csendes esőt vagy havazást hozhat. A meleg légtömegre jellemző módon romlik a látástávolság, valamint nő a páratartalom és a légszennyezettség. A levegő alacsony oxidálóanyag-tartalma és a pozitív töltésű ionok túlsúlya a vegetatív idegrendszer szimpatikus részét ingerli. Ilyenkor az ingerlékenység fokozódik, nő a vércukorszint, emelkedik a vérnyomás, gyorsul az anyagcsere és a légzés. Gyakori az álmatlanság, fejfájás, fáradékonyság, nő a reakcióidő. A fertőzések és gyulladások kialakulásának nagyobb a valószínűsége. A cukorbetegségben vagy szívelégtelenségben szenvedők állapota rosszabbodhat, nő a vérzésre való hajlam, gyakoribbak az embóliák.

A hidegfront gyors mozgású légköri jelenség, egy adott hely fölött akár 1-2 óra alatt is átvonulhat. Heves időjárási események, záporok, zivatarok jelzik érkezését. A front átvonulása után kitisztul a levegő, csökken a páratartalom és a légszennyezettség. A magas oxidálóanyag-tartalom és a negatív ionok túlsúlya a paraszimpatikus idegrendszert ingerli. Lassul a légzés és az anyagcsere, csökken a vérnyomás és a vércukorszint. Fokozódik az álmosságérzet, nő a reakcióidő. Gyakoriak az ízületi problémák, a fejfájás, valamint nagyobb az esélye görcsök és trombózis kialakulásának. Az asztmás betegek állapota romolhat.

Ilyenkor az időjárási elemek (hőmérséklet, légnyomás, nedvesség, szél, sugárzások, légköri elektromosság) bonyolult kombinációi befolyásolják szervezetünk működését. Komolyabb egészségügyi problémák esetén az orvosok számításba vehetik az időjárás-változást, és amennyiben van rá lehetőség, az arra érzékenyeknél műtétet vagy különböző vizsgálatokat halaszthatnak el, illetve eredmények kiértékelésénél figyelembe vehetik ezeket a hatásokat.

 

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat