2014. július 29., Márta
Kettősfront hoz heves zivatarokat és jelentős...

Szöveges előrejelzés

Kettősfront hoz heves zivatarokat és jelentős csapadékot


ICI Interaktív Zrt. - 2014. július 29., kedd, 18:14

Szerdán a déli órákban délnyugat felől egy kettősfront felhő- és csapadéksávja húzódik a Kárpát-medence fölé, estétől egyre többfelé várható zápor, zivatar. Csütörtökön is többfelé számíthatunk jelentős csapadékra, valamint felhőszakadással, jégesővel, szélrohammal kísért heves zivatarokra, majd a hétvégére csökken a csapadékhajlam és beköszönt az újabb hőhullám.

Különleges, időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az idojaras@icicom.hu címre! A legjobbakat cikkeinkben, galériáinkban mutatjuk be.

Részletes előrejelzés

Ma este, éjszaka a változóan, többfelé erősen gomolyfelhős időben eleinte még többfelé várható zápor, zivatar, utóbbit helyenként felhőszakadás, jégeső kísérheti. Majd megszűnik a csapadék, éjszaka már csak az északi az északi határnál lehet elszórtan zápor, néhol zivatar, másutt számottevő csapadék már nem valószínű. A mérsékelt déli, délkeleti szelet csak zivatarok környezetében kísérhetik erős, viharos széllökések. Késő este 19, 23, hajnalban 16, 19 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán délelőtt dél, délnyugat felől átmenetileg felszakadozik, vékonyodik a felhőzet, eleinte délnyugaton, majd délkeleten és északabbra is több-kevesebb napsütés várható. Késő délelőtt délnyugat felől ismét vastagodni kezd a felhőzet. Kezdetben a fővárostól északra, majd északkeleten várható elszórtan zápor, esetleg egy-egy zivatar. Másutt számottevő csapadék nem valószínű. Délután délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, késő délután az ország nagy részén már erősen felhős, borult lesz az ég. Északkeleten a több órás napsütés mellett a megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Másutt csak néhol lehet kisebb csapadék. Este a nyugati és középső országrészben sokfelé várható zápor, zivatar, többfelé jelentős csapadékra, valamint felhőszakadással, jégesővel, szélrohammal kísért heves zivatarokra is számíthatunk! A délkeleti, majd keletire, este északkeletire forduló szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet csúcsértéke 26, 33 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól részletesen itt olvashat.

Csütörtökön az ország nagy részén erősen felhős, borult lesz az ég, legfeljebb északkeleten és a keleti határnál lehet több órás napsütés. Sokfelé várható ismétlődő jelleggel eső, zápor, zivatar, többfelé számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra, illetve helyenként felhőszakadással, jégesővel, szélrohammal kísért heves zivatarok is lehetnek. Az északi szél nyugaton megerősödik, emellett zivatarokban is lehetnek erős, viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 33 fok között alakul, északkeleten lesz a legmelegebb.

Pénteken északkeleten kevesebb, másutt több felhő lesz az égen, majd napközben kelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. A megnövekvő gomolyfelhőzetből viszont eleinte a középhegységekben és a déli határnál, késő délutántól többfelé várható zápor, zivatar. Élénk északi, északkeleti szél lesz, zivataroknál erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Kora délután 27, 34 fok várható.

Szombaton fokozódik a nappali felmelegedés, hőhullám veszi kezdetét, jelentősen csökken a változékonyság. A sok napsütés mellett főként a Dunántúlon gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és itt néhol előfordulhat zápor, esetleg egy-egy zivatar. Északkeleten derült, napos, száraz idő várható. A délire, délkeletire forduló szél többnyire mérsékelt marad, de zivataroknál erős, viharos széllökések is lehetnek. 29, 35 fokra számíthatunk.

Vasárnap országszerte marad a kánikula, túlnyomóan napos idő várható, csak kevés gomolyfelhő lesz az égen. sokfelé szinte zavartalan lesz a napsütés. A Dunántúlon és északon előfordulhat futó zápor, egy-egy zivatar. Többfelé megélénkül, északnyugaton időnként megerősödik a déli szél, zivatarokban szintén számíthatunk erős, viharos széllökésekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 36 fok között alakul.

Hétfőn túlnyomóan napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel, nyugaton és északon néhol előfordulhat zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, zivataroknál erős, viharos széllökések is lehetnek. 30, 36 fok között tetőzik a hőmérséklet.

 

Különleges, időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az idojaras@icicom.hu címre! A legjobbakat cikkeinkben, galériáinkban mutatjuk be.
Legfrissebb érdekességek, megfigyelések, cikkek

Hétfőn is tomboltak a zivatarok
A vasárnapi égzengés után hétfőn napközben is megjelentek a konvektív csapadékot adó zivatarcellák. Intenzitásuk némiképp alulmúlja a vasárnapit, a főváros ismét elázott.
Özönvíz, jégeső, zivatarok
Szombaton elszórtan, vasárnaptól kezdődően azonban több napig sokfelé kell arra számítani, hogy bármikor "leszakadhat az ég". Akár jégesők és komoly felhőszakadások is kísérhetik az intenzív zivatarokat.
Másfél havi csapadék 24 órán belül
Kiadós csapadékzóna érkezett július 22-én a főváros fölé. A kettősfronthoz kapcsolódó felhőzetből, illetve a frontvonal mentén kialakuló konvektív felhőzetből egy nap leforgása alatt döbbenetes mennyiségű víz érkezett a felszínre.
Fülledt, zivataros hét
Július végén – több, mint egy héten keresztül – párás, fülledt időre, és főként a nap második felében többfelé zivatarokra is számíthatunk. Az eleinte kissé hűvös időt követően az időszak második felében az átlagosnál már melegebb idő várható, 30 fok körüli hőmérsékletekkel. Ez a szervezetet is rendkívül igénybe veszi, cikkünkből az is kiderül, hogy mire kell ilyenkor figyelnie, és hogyan vészelheti át ezt az időszakot.
Hétfőn is folytatódik a hőség!
Július harmadik hétvégéjén és az azt követő hétfőn ismét országszerte kánikulára számíthatunk: péntektől vasárnapig hőségriasztás van érvényben, vasárnap és hétfőn akár 33-34 fokot is mérhetünk! A több napon keresztül tartó hőség a szervezetünket is extrém módon igénybe veszi. Cikkünkből az is kiderül, hogyan vészelheti át a rendkívüli meleget, és közben mire kell fokozottan odafigyelnie.
Elázhat, ha a szabadban nézi a VB döntőt!
2014. július 13-án vasárnap a délutáni óráktól kezdve zivatarok alakulnak ki hazánk nyugati felében. A fővárost várhatóan az esti órákban érik el az intenzív csapadékot adó cellák. A foci VB döntőt a szabadban nézők komolyan elázhatnak.
Zivatarokkal kísért fülledt idő
A pár napos országos hőhullámot kedden fülledt, zivatarokkal tarkított idő váltotta fel, és ezt követően sem tér vissza a kánikula.
Itt az újabb hőhullám!
Július első hétvégéjén ismét beköszönt a kánikula: idén már másodszor, több napon keresztül tartós hőségre számíthatunk, amely a szervezetünket is igénybe veszi.

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

…ha nem akar tovább szenvedni

az időjárástól…

kattintson

Nincs elérhetõ szöveges szavazás!

Arteriográfos vizsgálat

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat