A melegebb klíma több hóval járhat

Habár a médiából áradnak a globális felmelegedéssel kapcsolatos hírek, idén télen az USA-ban egymást érték a hóviharok, melyek rekord mennyiségű hóval érkeztek.

Az idei télen már több intenzív hóvihar is végigsöpört az Egyesült Államokon, melyek hórekordokat döntöttek a középső és keleti államokban. New Yorkon három komolyabb hóciklon is áthaladt december-januárban, melyek 30-50 centi hóval borították be a várost, de február elején a középső tájakon is többfelé rekord hó esett, és a nagy havazásból Chicago sem maradt ki. A legutóbbi intenzív csapadékzóna épp szerdán vonult át: a Préri déli részén és a Mississippi völgyében újabb hórekordok születtek, néhol 60 centi is hullott.

Ennek fényében jogos lehet a kérdés: „Mi is a helyzet a globális felmelegedéssel?". A változásokat általában egész bolygónkra kiterjesztjük, holott azokat lokálisan kell vizsgálni. Habár bolygónk nagy részén a hőmérsékletek - különböző mértékű - emelkedő tendenciát mutatnak, az USA-ban és Európában 2010 decemberében átlag alatti hőmérsékletek és extrém csapadékok uralkodtak. Ugyanakkor Oroszország keleti (ázsiai) felén, Kanadában és Grönlandon mindeddig a megszokottnál jóval enyhébb volt tél.

Szakértők szerint az extrém havazások teljesen beleillenek egy melegedő világ képébe. Az Észak-Illinois Egyetem meteorológia professzora, dr. David Changnon tanulmánya szerint az USA középnyugati részén tapasztalható hóviharok nagyobb gyakorisága a világszerte emelkedő hőmérsékletekkel magyarázható.

A mechanizmus a következő: a melegebb vízfelszín gyorsabban párolog, így amennyiben bolygónkon továbbra is az átlagosnál magasabb hőmérsékletek lesznek jellemzőek, a világóceánból jóval több vízgőz távozik a légkörbe. Az IPCC egyik jelentése szerint a mért melegedési ráta mellett, a 20. század folyamán 5 százalékos növekedéssel lehet számolni a légköri nedvességre vonatkozóan, és 4 százalékos többletre a '70-es évek óta.

Az egyik feltételezés szerint ez a többlet-pára a felhőzet nagyobb arányú jelentétét okozza majd, ami visszaveri a napsugárzás nagy részét, és így gyakorlatilag megállítja a felmelegedést. Más elképzelések szerint azonban a vízgőz-többlet inkább a viharrendszerekbe épül be. Így megmaradnak a magas nyomású, napos és száraz területek (anticiklon), és ott lesznek velük szemben a korábbihoz képest hevesebb viharokat hozó alacsony nyomású képződmények (ciklon).

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.