Kemény fagyok és havazás Angliában

A Brit-szigetek térségébe is megérkezett a tél. A kemény fagyok mellett sokfelé havazott is a hétvégén, és a hóesésnek még nincs vége.

A vasárnapra virradó hajnalon Angliában sok helyen novemberi hidegrekord dőlt. A Walesben található Llysdinam-ban vasárnap hajnalban -18 fokig hűlt a levegő, ezzel új novemberi hidegrekord született a térségben. A korábbi rekordot még 1921 november 9-én mérték Welshpoo-ban, akkor -11,7 fokig hűlt a levegő.

A hideg mellett az országban többfelé a havazás is fennakadásokat okozott. Edinburgh és Glasgow repterét le is kellett zárni a havazás miatt. A legfrissebb mérések szerint Skóciában helyenként több mint 30 centiméteres friss hótakaró alakult ki. A havazásnak azonban még nincs vége, az angol meteorológia szolgálat, a Met Office jelentése szerint, a héten további havazásra van kilátás a térségben. Hétfőn az ország keleti felében várható újabb 10-15 centiméter hó.

A hideg időjárásért a szigetországtól nyugatra elhelyezkedő anticiklon a felelős, amely útját állja az Atlanti-óceán felől érkező meleg és nedves légtömegeknek, amelyek így nem érik el a szigetországot. Cserébe viszont utat enged az északról beáramló hideg, sarkvidéki eredetű levegőnek. Ez az időjárási helyzet akár több hétig is fennmaradhat, tartósan hideg időt okozva a Brit-szigetek térségében.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.