Karácsonyi áradások sújtják Ausztráliát

A hétvégén egy trópusi ciklon kiadós esőkkel áztatta el Ausztrália keleti felét. Az ezt követő áradásokban több város teljesen víz alá került.

Az áradások Queensland tartományát érintették, ahol több száz millió dollárra becsülik az anyagi károkat, több hektár termőföld került ugyanis víz alá. Theodore városából 300 lakost helikopterekkel menekítettek ki, miután a hirtelen jött ár egész épületeket mosott el. A helyi folyó fél méterrel haladta meg eddig legmagasabb vízállását - és még nem kezdődött meg az apadás. A hatóságok egyes körzetekben szükségállapotot rendeltek el, több települést teljesen elzárt a víz.

A heves esőzések már hónapok óta sújtják a térséget. A tartományi székhely, Brisbane városában decemberben annyi csapadék hullott, amelyre 150 éve nem volt példa. A mostani áradásokat a Tasha nevű trópusi ciklon okozta, amely a hétvégén zúdított kiadós csapadékot az államra. A képződmény az ausztrál partoktól északra alakult ki az óceán fölött, és szombatra virradóan trópusi ciklonná erősödve ért partot. A viharobjektumot 95 km/órás széllökések kísérték. A szárazföld fölött délnyugat felé haladva gyorsan veszett erejéből, de így is többfelé rövid idő alatt 2-300 mm esőt hozott.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.