Áradásnak indultak a nyugat-magyarországi folyók is

Az elmúlt napokban lehullott jelentős csapadék és a hóolvadás az észak-magyarországi folyók után a Nyugat-Dunántúlon is áradást indított el. A belvizes területek nagysága is emelkedett.

Frissítés (szerda 14:45):

Körmendnél harmadfokúra emelték a készültséget, a Rába a vízmércénél meghaladta az 5 métert is, ezekben az órákban tetőzik. A Pinka-pataknál is harmadfokú készültséget rendeltek el, de a patak már apadni kezdett, 367 centivel tetőzött kedd éjjel.

A Zala alsó szakaszán, a Kis-Balaton térségében harmadfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget.

(kedd 18 óra)

Már nemcsak Észak-, de Nyugat-Magyarországon is áradásnak indultak a folyók az elmúlt napok kiadós csapadéka és az olvadás miatt. Hétfő este újabb kiterjedt csapadékzóna érte el az országot dél felől, amiből az ország nyugati, délnyugati részén többfelé közel egyhavi, 25 mm-t elérő vagy meghaladó eső esett le kevesebb, mint egy nap alatt. Szentgotthárdnál az elmúlt 24 órában bő 3, de Körmenden is 2 méterrel emelkedett a Rába vízállása. Szentgotthárdnál a 17 órás adatok szerint 364 cm a vízállás és másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, míg Körmenden 347 cm-t mértek, itt elsőfokú a készültség.

Szintén elsőfokú készültséget rendeltek el a Pinka-patakon, ahol közel 3,5 méteres vízállás-emelkedést tapasztaltak az elmúlt 24 órában. Számos más kisebb vízfolyáson is ugrásszerű emelkedés kezdődött Vas és Zala megyében, illetve a Rába mosoni szakaszán. Kisebb árhullám vonul le a Murán és a Dráván is, de ezek nem érik el a készültségi szinteket.

Észak-Magyarországon megáradt a Sajó, a Takta, a Tarna, az Ipoly és a Zagyva. A Sajó Sajószentpéternél 304 cm-rel tetőzött kedd reggel, az alsóbb szakaszokon még emelkedést tapasztalnak. A Takta is apadni kezdett már, szintén kedd reggel állt be a tetőzés 272 cm-rel. A Zagyva Mátraverebélynél mostanság éri el csúcspontját, 321 cm a 17 órás vízállás. Szentlőrinckátán már csökkenni kezdett a vízszint, míg Jászteleknél még árad a folyó. A Tarna hétfő este, kedd hajnal óta már apad. Az Ipoly Nógrádszakálnál átlépte a másodfokú készültséget jelentő 350 cm-t, itt is ezekben az órákban tetőzik a folyó, az alsóbb szakaszokon később várható a maximális vízállás.

A napokban a belvízzel elöntött területek nagysága is emelkedett, szombat óta 400 hektárral. Így jelenleg 5100 hektárt érint a belvíz az ország területén.

Szerda kora estig a déli és nyugati országrészben még többfelé várható eső, azt követően azonban jó pár napos száraz időszakra van kilátás.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.