2018. január 21., Ágnes

Az óceáni sótartalomról készített térképet a NASA


ICI Interaktív Zrt. - 2011. szeptember 23., péntek, 14:02

Nyilvánosságra hozta a NASA az Aquarius műhold által az óceáni sótartalomról készített térképet. A tengeri sótartalom pontosabb ismeretében a tudósok a klímaváltozás fontos kérdéseinek tisztázását remélik.

Nyilvánosságra hozta egyik kiemelt projektjének első komoly eredményét a NASA, melyben az óceánok felszíni sótartalmának minél pontosabb meghatározását tűzték ki célul. A térképet a különleges műszerekkel felszerelt Aquarius műhold készítette, melyet ez év júniusában bocsátottak fel.

A tengerek sótartalma hatással lévén a víz sűrűségére, jelentős befolyással bír az óceánokban kialakuló áramlások irányára, sebességére. Klimatológus kutatók a tengerfelszíni sótartalom ismeretében az óceáni cirkuláció jobb megismerését, és ez által a kulcsfontosságú klimatikus folyamatok megértését, illetve az éghajlatváltozás fontos kérdéseinek tisztázását remélik. 

Ilyen jellegű, a teljes felszíni vízburokra havi rendszerességgel készülő térkép eddig nem állt rendelkezésre, inkább csak különálló pontokban, eltérő időpontokban és jóval ritkábban elvégzett mérések eredményei voltak ismeretesek. A hagyományos méréseket legtöbbször óceánjáró hajókon dolgozó tudósok végezték el, ezeket váltja fel most a modern módszer.


Az Aquarius műholdra a projekt által telepített mérőeszköz (forrás: NASA)

A tengeri sótartalmat ezrelékben szokás meghatározni (gramm sómennyiség kilogramm tengervízben). A nyílt tengeren értéke általában egy viszonylag szűk, 32 és 37 ezrelék közötti tartományban változik. Az Aquarius műhold műszereinek segítségével 0,2 ezrelék pontosságú mérések végezhetők.

A tengerfelszínek sótartalma alapvetően a hőmérséklet, a felszín közeli szelek erőssége (a párolgás befolyásolása révén), illetve a tengeráramlatok irányának, jellegének, sebességének függvénye.


Az óceáni sótartalom a Aquarius műhold felvételén (forrás: NASA)

A térképen jól szembeötlő módon látható az Indiai-, a Csendes- és az Atlanti-óceán felszíni sótartalmának különbségei, illetve kivehető pl. az Amazonas folyó hatalmas mennyiségű édesvizének beáramlása az Atlanti-óceán Egyenlítő menti térségében. A térképen a piros és sárga színezés jelenti a magasabb, míg a kék és a lila színek az alacsonyabb sótartalmat. A fekete szín adathiányos területekre utal.

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat